Mαμούν παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο, Μικρή σελήνη, 2020

Χρυσό βραβείο εικονογραφησης 2021. Βραβεία ΕΒΓΕ.

https://ebge.gr/submissions/1570

Περίληψη

Ο Ξου είναι ένα πλάσμα διαφορετικό. Διασταύρωση μαμούθ με μαμούνι, έσκασε από το αυγό του σε μια πολύ μακρινή εποχή, τότε που μαμούθ και άλλα πλάσματα κυκλοφορούσαν σε αγέλες. Ακόμα όμως και τότε, η διαφορετικότητα ήταν πρόβλημα. Κανένα άλλο μαμούνι δεν ήθελε να παίξει μαζί του. “Είσαι πολύ τριχωτός!”, “Είσαι πολύ χοντρός!” “Η προβοσκίδα σου είναι τεράστια”, ήταν λίγα από τα σχόλια που του επιφύλασσαν οι υποψήφιοι “φίλοι” της παιδικής χαράς. Η απόρριψη ήταν αβάσταχτη για τον καλόκαρδο Ξου.
¨Ομως, μια ξαφνική χιονοθύελλα και το σπάσιμο ενός κλαδιού θα βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή όλων των μαμουνιών και θα μετατρέψουν τον Ξου σε σουπερ ήρωα. Το τριχωτό του σώμα, η δύναμη της προβοσκίδας του και η ζεστή του καρδιά θα σώσουν όλα τα μαμούνια που θα συνειδητοποιήσουν την αξία του να είσαι διαφορετικός. Ο Ξου, πάλι, καθόλου δεν θα παινευτεί. Θα σκάσει ένα πλατύ χαμόγελο και θα πέσει για ύπνο, να ξεκουραστεί. Άλλωστε, έκανε απλά το αυτονόητο.

Κρυφά σημεία

Είναι γνωστό οτι πίσω απο ένα βιβλίο κρύβονται παράλληλες ιστορίες απο τους δημιουργούς τους και πολλά όμορφα πειράματα που γίνονται πραγματικότητα. Για αυτο το λόγο θελήσαμε να σας γραψουμε λίγο παραπάνω σχόλια που έχουν ενδιαφέρον.
Είστε έτοιμοι να μάθετε τα κρυφά σημεία αυτού του βιβλίου;

1. Εν αρχή ην..το κείμενο φυσικά! Η πρώτη έμπνευση και το ταξίδι στη φαντασία. Το κείμενο και οι ερμηνείες του αμέτρητες.Γι’ αυτο και εμείς φτιάξαμε μια μαμουνογραμματοσειρά! Για να τονίσουμε λέξεις που έχουν ξεχωριστή σημασία μεμονωμένα.

2. Τα μαμούνια μας αλλάζουν συναισθήματα! Παρατηρήστε τα στην αρχή και στο τέλος του βιβλίου (φόδρες)

3. Και αν λοιπόν το αγαπημένο μας ΜΑΜΟΥΝ πραγματεύεται μια απο τις πιο βασικές αξίες της ζωής, τη φιλία, δεν θα μπορούσε να μην υποστήριζεται μεταφορικά ο ήρωάς μας ο ΞΟΥ, από τον φίλο του ιπτάμενο αστερίσκο!
Μαζί του σε καθε δυσκολία και χαρά, είναι το καθρέφτισμα των συναισθημάτων του αλλά και του αναγνώστη.Το σχήμα του καθόλου τυχαίο, αφού ως αστερίσκος του κειμένου υπονοεί, υπογραμμίζει και κλείνει το μάτι στον αναγνώστη, για να αγκαλιάσει το ταξίδι της ιστορίας. Στο τελευταίο μας “σαλόνι”, παίρνει την πραγματική του μορφή μέσα στο κείμενο, μεταμορφωμένος στον τυπογραφικό του ρόλο ως υποσημείωση στον τίτλο του βιβλίου.

4. Τι δεν λείπει ποτέ απο την εικόνα; Ενα σπίτι, η φύση, το δέντρο, ο βράχος, τα βλέμματα, το κλαδί, ο δρόμος, το τραπέζι, το βάζο…Ο λόγος για το ανεπεξέργαστο χαρτόνι, τη στέρεη βάση μας που βρίσκεται σε κάθε εικόνα του βιβλίου και καθόλου τυχαία.Το φυσικό στοιχείο που μας συνδέει με το πραγματικό, για να μπορούμε να ανοίξουμε φτερά για το φανταστικό. Εξάλλου, το φανταστικό, για να απογειωθεί χρειάζεται γερές βάσεις στη Γη.

5.Και όμως τα δέντρα έχουν φωνή! Oι Δέντροι. Κάνουν παρέα με τα Μαμούν και κρύβουν μέσα τους μυστικά. Όπως μια ολόκληρη πόλη! Κοιτάξτε προσεκτικά το σώμα τους και θα σας οδηγήσει η εικόνα. Έχουν και τον τελευταίο λόγο στο τέλος του βιβλίου.
Μήπως και αυτό δεν έγινε τυχαία; Θα φανεί στη συνέχεια…

 

 

Date

February 8, 2021

Category

Children's Book, Illustrations

Tags
children's book, colours, illustration, kids, MAMOUN, MIKRISELINI, SHOO, stelladesignstudio